S žáky šestého ročníku jsme se rozhodli, že se zapojíme do projektu Skutečně zdravá škola. Společně jsme se bavili o romských jídlech, co ve které rodině vaří a co mají rádi. Listování romské kuchařky nás přesvědčilo o tom, že chceme kompletní menu. Hlavní jídlo – halušky z brambor – bylo jasnou volbou. Chvíli jsme diskutovali nad polévkou a dezertem. Nakonec zvítězila zeleninová polévka s domácími nudlemi a ovesné palačinky se šlehačkou zdobené čerstvým ovocem.

VI. A vaří_20Ve středu 31. 5. 2022 jsme si společně připravili domácí nudle. Za poslechu romské hudby a vyprávění si příběhu z domácího prostředí jsme vytvořili vaječné nudle, které krásně schly až do příštího dne.

Věděli jsme, že si musíme zajít nakoupit suroviny a rozdělit si role, aby společné pohoštění bylo pro všechny tou krásnou tečkou na konci našeho úsilí. Děti se rozdělily do skupin, podle toho, co které chtělo vařit. Sepsaly si nákupní seznam a vyrazili jsme do obchodu. Tam skoro nikdo nepotřeboval žádnou pomoc a nákupní košík byl během chvilky plný.

Samotné vaření, na které se všichni nejvíce těšili, proběhlo 9. 6. 2022. Jedna skupinka žáků připravovala polévku, druhá halušky a třetí palačinky. Všechny potřebné suroviny si žáci sami vybírali a vážili, hotová těsta míchali, očištěnou a nakrájenou zeleninu smažili, aby z ní pak byla výborná polévka. Práce všem šla krásně od ruky a všichni se už těšili na to, až zasednou ke svátečně prostřenému stolu a všechny dobroty ochutnají.

Během jídla jsme si za poslechu romských písniček povídali o tom, jak se nám pracovalo, co nám šlo a co nešlo, jak příště svou práci zefektivnit a také žáci navrhovali, co bychom si mohli uvařit v příštích hodinách. Všem dětem připravené menu moc chutnalo. Největší úspěch však měly sladké palačinky, které si každé dítě samo nazdobilo dle vlastních chutí a fantazie. Někteří říkali, že budou mamince doma s vařením více pomáhat, když zjistili, kolik práce se musí vynaložit k tomu, aby byl hotový celý oběd.

VI. A vaří_41VI. A vaří_42VI. A vaří_36VI. A vaří_44VI. A vaří_43VI. A vaří_47VI. A vaří_29VI. A vaří_27VI. A vaří_15VI. A vaří_18

Zapojením do tohoto projektu jsme se ujistili v tom, že když opravdu něco chceme, společně to dokážeme, a ještě si to užijeme. Byl to pro všechny nezapomenutelný zážitek. foto

Kontakty na školu

tel: 596 031 140

Mobil: 731 130 700 

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vyhledávání

Přihlášení