Exkurze Bezdínek_2Dne 20. 9. 2023 navštívili žáci naší školy farmu Bezdínek. Žáci zde byli seznámeni s moderním způsobem pěstování rostlin – hydroponií. Kromě toho mohli navštívit ukázkový hydroponický skleník a projít se mezi řádkami pěstovaných okurek, melounů a jahod. Do hlavních skleníků, ve kterých se pěstují rajčata, nás z důvodů přísných hygienických pravidel nepustili. Žáci měli možnost ochutnat hlavní produkty farmy z těchto skleníků. foto

 Základní škola T. G. Masaryka, Bohumín – Pudlov se účastnila Dnů otevřených dveří pro školy a veřejnost v bohumínském Klubu Bunkr. 

Zdejší nízkoprahové zařízení pro děti a mládež se zaměřuje na pomoc klientům od 13 do 20 let ve svých prostorách ale také v terénu. Děti a mládež zde mohou s odborníky komunikovat o svých nesnadných životních situacích. Posláním této nestátní neziskové organizace je doprovázet mladé lidi na cestě k dospělosti, podporovat sociální vazby v rodině i komunitě. Služba je zcela dobrovolná a zdarma, a zabývá se prevencí a hledáním příčin vzniku rizikového chování jako jsou např. konflikty s předpisy a zákony, vyvolávání nebezpečných situací, vymýšlení riskantní zábavy a experimentování nebo užívaní návykových látek. Mládež se zde krom svěřování se o problémech doma, ve škole nebo kolektivu, může zabavit a zrelaxovat. Tým nadšenců připravuje pro děti nejrůznější aktivity, hry a soutěže. V zázemí klubu je k dispozici fotbálek, pingpong, PC, deskové hry aj.

Žáci 6. ročníku ZŠ T. G. Masaryka, Bohumín – Pudlov společně s třídní učitelkou strávili v Bunkru 20. 9. 2023 celé středeční dopoledne. Paní vedoucí Petra Nováková, DiS. si připravila interaktivní přednášku na téma duševní zdraví dětí a mládeže. Děti probíraly v rámci zdravého životního stylu nebezpečí spojená s nadměrnou konzumací cukrů, dopady na lidský organismus spojené s kouřením nebo nedostatkem pohybu. Součástí programu byla také skupinová aktivita zaměřená na pojmenovávání emocí, které děti běžně pociťují. Žáci si zde dále měli možnost vyzkoušet, jak funguje měsíční rozpočet běžné domácnosti. V rámci základů finanční gramotnosti zkoušeli odhadnout náklady na nutné výdaje rodiny, a díky tomu pochopili důležitost efektivního hospodaření. Prostor byl také pro volnočasové aktivity, chlapce zaujal nejvíce boxovací pytel, děvčata pak deskové hry.

Návštěva se třídě líbila natolik, že se děti v průběhu neubránily projevům lítosti nad tím, že prozatím nedosáhly věkové hranice 13 let. Vypadá to, že v příštím roce bude mít Klub Bunkr několik nových klientů z řad žáků ZŠ Pudlov.

  

       Děti při přednášce o zdravém životním stylu      Žáci popisuji pozitivní i negativní emoce

 

 

Slavnostním odhalením busty T. G. Masaryka z dílny akademického sochaře Daniela Klose dovršilo město rekonstrukci památníku před základní školou v Bohumíně-Pudlově. Vrátila se mu podoba z třicátých let. 

„V předchozích letech jsme investovali do pudlovské školy téměř deset milionů korun, konkrétně do výměny oken, nové fasády a venkovního areálu pro volnočasové aktivity dětí. Letos se měnily sestavy hlavních dveří a dokončovala oprava památníku, který je dominantou vstupního prostoru,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Město rekonstrukci rozdělilo na dvě etapy. Hlavní stavební a kamenické práce započaly už loni. Během letoška pak v opavském ateliéru Daniela Klose vznikalo dílo, které dalo památníku osobitost. „Masaryka v našem sochařství vždy zpracovávaly ty největší špičky, takže to pro mne byla výzva. Snažil jsem se jí chopit s pokorou, ale současně jsem nechtěl prezidenta vyobrazit jako dokonalého člověka. Šlo mi především o dynamiku a výraz dnešní doby,“ svěřil se autor.

Nový artefakt z umělého kamene nahradil původní bronzovou bustu z roku 1946, která zdobila památník do roku 1948. Převrat, který na čtyřicet let uvrhl naši zemi do temnoty, současně uvrhl kovovou podobiznu do školního depozitáře. Dnes se nachází v interiéru školy.

Bohumín odhalil nový pomník T. G. Masaryka. | Foto: Petr Wojnar

https://karvinsky.denik.cz/galerie/foto.html?mm=2023-09-14-bohumin-odhalil-novy-pomnik-t&back=4039065910-3189-72&photo=1

video 

VI. A a VII. B v ZOO_5Žáci ze třídy VI. A a VII. B (7.,9.) se v pátek 8. 9. 2023 vydali na výlet do ZOO Ostrava, aby objevili fascinující svět zvířat a přírody. Během návštěvy ZOO měli možnost pozorovat různé druhy zvířat, jako jsou sloni, pandy, velbloudi či exotické ptáky. Návštěva ZOO byla pro žáky nejenom zábavným zážitkem, ale také příležitostí k ochraně přírody a podpoře vědomí o důležitosti ochrany životního prostředí. foto

Minigolf_4Dne 6. září 2023 se žáci ze tříd VIII. A, VI. A a VII. B (7.,9.) rozhodli strávit společně dopoledne hraním minigolfu. Na hřišti se společně pokoušeli překonat různé překážky a dostat míček do jamky co nejmenším počtem ran. Hraní minigolfu bylo skvělým způsobem, jak si užit čas společně, rozvíjet dovednosti a prožít zábavné chvíle mimo školní lavice. foto

První den ve škole_9Prvňáčky a nové žáky z přípravné třídy na začátku nového školního roku 2023/2024 přivítala paní  Mgr. Věra Pálkova z Městského úřadu v Bohumíně společně s paní ředitelkou Mgr. Ivanou Heidukovou. Žákům i jejich rodičům společně představily školu a sdělily jim, co mohou očekávat v průběhu nadcházejícího školního roku. Přivítání bylo pro všechny příjemným začátkem nového školního roku. foto

Kontakty na školu

tel: 596 031 140

Mobil: 731 130 700 

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vyhledávání

Přihlášení