Slavnostním odhalením busty T. G. Masaryka z dílny akademického sochaře Daniela Klose dovršilo město rekonstrukci památníku před základní školou v Bohumíně-Pudlově. Vrátila se mu podoba z třicátých let. 

„V předchozích letech jsme investovali do pudlovské školy téměř deset milionů korun, konkrétně do výměny oken, nové fasády a venkovního areálu pro volnočasové aktivity dětí. Letos se měnily sestavy hlavních dveří a dokončovala oprava památníku, který je dominantou vstupního prostoru,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Město rekonstrukci rozdělilo na dvě etapy. Hlavní stavební a kamenické práce započaly už loni. Během letoška pak v opavském ateliéru Daniela Klose vznikalo dílo, které dalo památníku osobitost. „Masaryka v našem sochařství vždy zpracovávaly ty největší špičky, takže to pro mne byla výzva. Snažil jsem se jí chopit s pokorou, ale současně jsem nechtěl prezidenta vyobrazit jako dokonalého člověka. Šlo mi především o dynamiku a výraz dnešní doby,“ svěřil se autor.

Nový artefakt z umělého kamene nahradil původní bronzovou bustu z roku 1946, která zdobila památník do roku 1948. Převrat, který na čtyřicet let uvrhl naši zemi do temnoty, současně uvrhl kovovou podobiznu do školního depozitáře. Dnes se nachází v interiéru školy.

Bohumín odhalil nový pomník T. G. Masaryka. | Foto: Petr Wojnar

https://karvinsky.denik.cz/galerie/foto.html?mm=2023-09-14-bohumin-odhalil-novy-pomnik-t&back=4039065910-3189-72&photo=1

video 

Kontakty na školu

tel: 596 031 140

Mobil: 731 130 700 

Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Vyhledávání

Přihlášení